RİCA ve HATIRLATMA

Paylaşmak elbette çok güzel. Ama ürün veya tasarımın sahibini hiçe sayarak kendine maletmek bence hiç hoş değil. Bu hususta daha duyarlı olmanızı, yayınlarınızda kaynağınızı belirtmenizi özellikle rica ediyor,

"5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası" gereği eser sahibinden izin alınmadan, web sitelerine yüklenmiş olan fotoğraf ve makalelerin kopyalanması, saklanması ve kullanılması suçtur !!!


diye tekrar hatırlatmak istiyorum. Lütfen yanlış anlamayın, emeğe saygı gerek...

2 Nisan 2010 Cuma

Bloglarımızda şablon kodlarıyla nasıl oynanır...

Canlarım merhaba. 

Hepimizin ortak derdi olan blog şemamızı değiştirdiğimizde yaşadığımız zorlukları bir nebze de olsa aşmak, blog şeklini, yerleşimini, renklerini, kullanılan fontları, font renklerini, fotoğraf yerleşimlerini değiştirme isteriz hep. Ama çoğu zaman bunu beceremeyip, kadere küsüp eski haline döneriz, ya da  istemesekde nasıl bulduysak aynen öyle devam ederiz yeni şemamıza.

Yetenek-sizin arkadaşımızın "Çıldırmak üzereyim, Yardım" yazısını okuyan sevgili eşim, hem bana, hem  Yetenek-sizin arkadaşımıza, hem de bu gibi derdi olan herkese yardımı olabilir diye bir yazı yazmaya karar verdi. Tek endişesi var bir yanlışlıkla "Dimyat'a pirince giderken kimseyi evindeki bulgurundan da ettirme". Benim ısrarımla aşağıdaki yazı ortaya çıkmış olup, onun kelimeleriyle yayınlamayı uygun buldum.

Aman dikkatli olun, O'nu endişelerinde haklı çıkarmayalım. Sözü (yazıyı) sevgili eşime bırakıyorum :))

Görüşmek dileğiyle canlarım.

***************************

Herkese selamlar,

Bizim hemencecik değiştiriverdiğimiz her bir şablon esasında bir yazılımdır. Her bir şablonu oluşturan yazılımda bulunan kodlar da o sayfanın çalışmasını, yerleşimini, renklerini vb. sağlamaktadır. Bunun dışında sitenin ana kodları vardırki, şablonunuza ait kodlar da ana kodlarla birlikte çalışırlar. Zaten çalışmadığında (birbirine uyumlu olmadıklarında sıkıntı çıkar ya, bilirsiniz.

O basit sanılan yazılımın içerisinde o kadar kod vardır ki, eğer bilebilirseniz ya da bulabilirseniz, aynı yazılımda kodları değiştirir ve bambaşka bir görünüm elde edebilirsiniz. Hem sadece size ait, hemde başka kimsede olamayacak özelliklerle.

Bu kodları görebilmek ve üzerinde değişiklikler yapılabilmesi için yapmanız gereken hususları basitce anlatmaya çalışayım.

1) Öncelikle kendi bloğunuzun bağlı olduğu "Kumanda Paneli'"e girmeli, oradan fotoğrafınızın sağ tarafındaki "Yerleşim" butonuna basmalısınız. Açılan sayfada "Yerleşim" sekmesi altında, bloğunuzu şekle sokmak için tüm seçenekler size sunulmuştur.

ÖNEMLİ

2) Herhangi bir işlem yapmadan önce, ne olur ne olmaz diye "HTML'yi düzenle" sekmesinin hemen altında bulunan "Şablonu Yedekle / Geri Yükle" yazısının hemen altında sağda bulunan "Tam Şablonu Yükle" butonunu tıklayın. Mevcut şablonunuzu "xml" dosyası halinde bilgisayarınıza kaydedin. Sonra ismini  örneğin "şablon_yedek_tarih.xml" olarak değiştirin. Bu şekilde hangi tarihe ve hangi şablona ait yedek olduğunu daha rahat hatırlarsınız.

Daha sonra bir hata ya da aksaklık olduğunda aynı yerin bir alt satırında bulunan "Sabit sürücünüzdeki bir dosyadan şablon yükleyin" kısmında "Gözat"ı tıklayıp, daha önce kaydettiğiniz "şablon_yedek_tarih.xml" dosyasını geri yükleyebilesiniz. 

Burada anlatılan yedekleme işlemini yapmadan, herhangi bir değişiklik yapmamanızı şiddetle tavsiye ederim.

3) "Yerleşim" sekmesi altında bulunan "Sayfa Öğeleri" sekmesinde, sayfanızda bulunan öğeleri, içeriklerini, yerlerini belirleyebilir, başka bir ifadeyle sayfa öğelerini ekleyip, yerlerini değiştirerek ve hatta sayfanıza sabit fotoğraflar ekleyerek düzenleyebilirsiniz. Yaptığınız değişiklikleri görmek için "Önizleme", silmek için "İptal",işlemi tamamlamak için de "Kaydet" tuşunu kullanmalısınız.

4) Bloğunuza eklediğiniz eklentilerin kodlarını inceleyiniz. Mesela bir "saat" eklentisinin kodunu internetten buldunuz ve "Sayfa Öğeleri"nde eklerken bazı istemediğiniz ifadeleri çıkartabileceğinizi, yenisiyle değiştirebileceğinizi ya da eklentinin büyüklüğünü değiştirebileceğinizi göreceksiniz.

Eşimin bloğuna eklediğim saat bölümünde firmanın altta çıkan reklamını sildim, saati sayfaya göre ufalttım, üst ve alttaki boşluklarını daralttım. 5 satırlık kod tarifi, böylece 2 satırda tamamlanmış oldu :) Sizde istenmeyen kısımları deneme yanılma ve ön izlemede kontrol ederek deneyebilirsiniz.

5) "Yerleşim" sekmesi altında bulunan "Yazı Tipleri ve Renkleri" sekmesinde, sayfanızda bulunan yazıların tipleri ve renklerini değiştirebilirsiniz. Soldaki pencerede ilk seçenek yazı tipi, diğerleri renk değişikliği ile ilgilidir. Renkler şeklinde ifade edilmektedir (mesela "#ffffff" beyaz, "#oooooo" siyah, "#ff0066" kırmızı, "#0000ff" mavi gibi). Belirgin bir rengin kodunu internetten aratarak bulabilirsiniz. PhotoShop ve benzeri fotoğraf işleme programında istediğiniz herhangi bir rengin kodunu daha da kolay bulabilirsiniz. Bu durumda, kendinize sadece size özel renkler de yaratabilirsiniz.

Esasen çok detaya girmeden, yani kodlarla savaşmak yerine bu kısımdan da bloğunuzun çehresini fazlasıyla değiştirme şansınız var.

Zaten yaptığınız değişikliğin etkisini hemen altta bloğunuzun "Ön İzleme"sinden takip edebilmektesiniz. Değişiklikler sizi memnun ettiyse "Kaydet"meyi, etmediyse "İptal Et"meyi sakın ihmal etmeyin.

6) "Yerleşim" sekmesi altında bulunan "HTML'yi Düzenle" sekmesinde "Şablonu Düzenle" kısmı altındaki pencerede, sayfanızda bulunan ne var ne yoksa hemen hemen hepsinin zelliklerini değiştirebileceğiniz kodları görmektesiniz. Bazı istekleriniz, site ana yazılımıyla alakalı olduğu için, değiştirme şansını bulamayacağınız hususlar da olacaktır.

Eğer bu kodları ilk defa gördüyseniz veya kodlar hakkında bir bilginiz yoksa kesinlikle üzerinde değişiklik yapmamanızı öneririm.

Yinede ısrarcıysanız Madde 2'de belirtilen mevcut şablonunuzun kaydedilmesi işlemini yerine getirdiğinizden emin olunuz. Benim tarifimden, sehven yaptığım hatamdan ya da sizin algınızdan kaynaklanan bir hatadan dolayı bloğunuzun zarar görmesini ve hatta sorumluluğunu da almak istemem.

İlk önce bu kodları yukarıdan aşağıya göz gezdirmeniz ve neyin nerede yazıldığını keşfetmenizi öneririm. Şöyleki; kodlar sayfa içerisindeki tüm detayları içermektedir ve bu detaylar da bir mantık sırasına göre dizilmiştir. İngilizce bilmeniz işinizi çok daha kolay hale getirecektir.

Eşimin sitesine ait kodlara baktığımda; yazılıma ve yazana ait ilk tanıtımdan sonra ana kısım "Variable definitions" ifadesiyle başlıyor. "Group description" bölümleri altında her bir grubun (mesela başlık, arkaplan, widget, vb bölümlerinin) yazılarında hangi karakteri kullanacağı (font), yazı rengi (font colour), arka veya başlık renginin (background, header colour) ne olacağı bu bölümlerde mevcuttur. Siz nereyi değiştirecekseniz, kodların içerisinde önce o kelimenin geçtiği yeri bulup, sonra gerekli değişiklikleri yapmanız gerekmektedir.

Yani neyi değiştirecekseniz ingilizcesini metin içerisinde bulmak için "Ctrl+F"e basarak sol en altta "Bul" penceresini açın. Açılan pencereye arayacağınız kelimeyi yazın, bulduğu yerde sizi ilgilendiren değişikliğe dair bilgi varsa orada, yoksa "Sonrakini Bul"u tıklayarak taki bulana kadar işleme devam edin. Değiştireceğiniz renkse, colour ifadesi yanındaki kodu, fontsa yanındaki font ismini, ölçüyse yanındaki marjin ya da value değerini değiştirin. Önizlemeye yaparak istediğinizin olup oladığına bakın. Olmamış ise ya yanlış değer girilmiş ya da yanlış yerde değişiklik yapılmış demektir. Başka yerde deneyin, çoğu zaman gerçek yeri bulmak sizi sıkacak ve yoracaktır.

Sırasıyla "Content", "Columns", "Header", "Tabs", "Headings", "Widgets", "Posts", "Footer" başlıkları altında ise, içerik, kolonlar, başlık, sekmeler, konu başlıkları, eklentiler, postalar ve dip yazılarla ilgili olarak yerleşimleri ve pozisyonlarıyla ilgili detay bilgiler bulunmaktadır. Burada yapacağınız değişiklikler, sayfanın geri kalan kısmınıda etkileyebileceğini unutmayınız. İngilizce şablonların başlıkları burada aratılarak Türkçeleştirilebilmektedir (mesela "home" yerine "anasayfa"yazmak gibi).

Yaptığınız değişikliğin etkisini hemen altta bloğunuzun ön izlemesinden takip edebilmektesiniz. Değişiklikler sizi memnun ettiyse kaydetmeyi, etmediyse iptal etmeyi ihmal etmeyin.

7) Şablon değişikliklerinde, internetten bulup beğenip bilgisayarınıza indirdiğiniz şablonları yine burada "Sabit sürücünüzdeki bir dosyadan şablon yükleyin" kısmında "Gözat" ı tıklayıp, yine "xml" uzantılı bu şablon dosyasını yüklemelisiniz.

Bu tür yüklemelerde, yeni şablonunuzun eskisindeki pekçok işlevi yerine getirmediğine dair uyarı mesajı alacaksınız. Bu durumda çalışmasa da "Uyarı: Yeni şablonunuz şu widget'ları içermiyor" uyarısı adığınızda, ileride bunu kullanılır hale getirebilme ya da ne olduğunu hatırlayıp, çalışanından edinmeyi sağlamanız amacıya "Widget'ları Tut" butonuna  basmayı ihmal etmeyin. Sonra telafi edebilirseniz birşey olmaz, ya da edemeyip yenisini bulur, eskisini silme hakkınız olur.

Yaptığınız şablon değişikliğinin etkisini hemen altta bloğunuzun ön izlemesinden takip edebilmektesiniz. Değişiklikler sizi memnun ettiyse kaydetmeyi, etmediyse iptal etmeyi burada da ihmal etmeyin.

8) Deneme yanılma en güzel öğrenme metodudur esasında, ama son halinizi ne zaman kaydedip kaydetmeyeceğinizi asla karıştırmamalısınız. Daha önce dediğim gibi, en basit düzenlemenizin nasıl yapılacağını 4. maddede anlatmıştı.

9) Bunun yanı sıra sayfanızda yüklediğiniz fotoğrafların yerinin kayması (Yetenek-sizin arkadaşımızın bir başka problemiydi) sadece o fotoğrafın tanımıyla alakalıdır. Fotoğrafı yüklediğiniz sayfada düzenleme işlemine girdiğinizde, ilgili fotoğrafın üzerini tıkladığınızda hemen altında yerleşim ve boyut seçeneği çıkmaktadır.

Seçeneklerden sol taraftakiler boyutu, sağ taraftakiler yerleşim yerini ifade eter ki her iki grubu da "orta" olarak işaretlemeniz en uygunudur. Böylece hem sayfanızdan taşmayacak, fotoğraf hemde sayfanın ortasında yer alacaktır.

Umarım faydalı olmuşumdur, sürçü lisan ettiysem affola. 

Tekrar ediyorum, benim tarifimden, sehven yaptığım hatamdan ya da sizin algınızdan kaynaklanan bir hatadan dolayı bloğunuzun zarar görmesini ve hatta sorumluluğunu da almak istemem. Bu yazı sadece fikir vermek amacıyla yazılmıştır. 

Kodlara girip, istediğinizi elde etmek öyle sanıldığı kadar olmayıp, esasında burada kısaca anlatmaya çalıştığım kadar bir bilgiyle de altından kalkılabilecek bir husus değildir. Dediğim gibi, en azından bir bilginiz olmasını amaçlayarak yazıyorum.

Saygı ve selamlarımla.

Murat


Dip Not: Değerli eşimin desteğiyle belki bende kendi bloğumu kuracağım, ama sizler gibi faydalı ve igili olabilirmiyim bilemem. Ben Makina Mühendisiyim, hobi uğaşlarım ise evdeki her türlü tamiratlar (en çokta oğluşumun arabalarından söktüğü tekerler ve aksamları), bir takım iş kolaylaştırıcı mekanizma veya icatcıklar (fotoğrafçılıkta kullanmak üzere softbox, ürün çekim çadırı, makro odaklama kızağı vb.), hani icat çıkartma denen türden :))) ve aslen fotoğraf. Eğer lütfederseniz, kurucu ortağı olduğum ARTZEL PHOTOGRAPHY sitesine sizleride beklerim. Orada ismim Muratte'dir. Saygılarımla.

10 yorum:

  1. Günaydın Tiryakicim, teşekkürler bu arada... Biz birbirimize her zaman destek oluruz ama sağolsun eşim beni daha çok destekler çünkü onun bilgisayar ve teknik bilgisi daha çok... Tiryakicim bugün doktor randevum var canım, haftaya buluşalım istersen ne dersin güzelim? Öptüm seni canım...

    YanıtlaSil
  2. Malum Migren var onun için başka bir dotora gidicem bugün inş. Şu sıralar sıklaştı ve şiddeti arttı. Bakalım ne olacak... Haftaya görüşürüz bebeğim...Sevgiler... Peçeteleri de değiş tokuş yaparız ayrıca ne dersin? :))

    YanıtlaSil
  3. süper açıklayıcı bir yazı olmuş...eşinize teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  4. Teşekkürler Gizzy...

    Ok Tiryakicim haftaya görüşmek üzere inşallah...

    YanıtlaSil
  5. ayhhh ne şanslı hanımlar vaaaarrr:))benim eş pc benden uzak sana yakın olsun der hep:)))çok faydalı bilgiler bunlar.eşine şükranlarımı gönderiyor seni öpüyorum canım.

    YanıtlaSil
  6. Sevgili Sibel hanım, eksik olan bilgilerimi tamamlamış oldum sevgili eşinizin ve sizin sayenizde teşekkürler.

    Güzellikler sizinle olsun sevgiyle kalın...

    YanıtlaSil
  7. Sevgili Sibel hanım, en önemli olan konuyu atlamışım herşeyin başı sağlık geçmiş olsun umarım kısa zamanda bu sıkıntıdan kurtulursunuz.Sağlıklı günler sizinle olsun sevgiyle kalın...

    YanıtlaSil
  8. ilgili eşe veeee paylaşan eşe çok tşklerrrr

    YanıtlaSil
  9. bu acayip bilgilendirici yazı için eşine teşekkür ediyorum sibelcim:)
    migren için başka doktora gidiyormuşsun, hadi hayırlısı, benim yeni ilaç iyi geldi bana, bir sor doktora istersen, yan etkilerini anlattım sana:)))) ama ilk haftadan sonra geçti hepsi. offf çok kötü birşey, evet tiryakim fındıkkurdum, yaşamayan bilmiyor bunu kesinlikle, bir de tedavisi olsa:((( geçmiş olsun sibelcim canımcım...

    YanıtlaSil
  10. Teşekkürler Leyyacım, öptüm canım...

    Belgincim rica ederiz, işinize yaradıysa ne mutlu bize... Ayrıca sağlığım için yaptığın yoruma da teşekkür ederim canım...

    Yaseminkale, teşekkürler canım...

    Acemicim eşim "rica ederim" diyor canım... Migren için bu sefer de nöroşürirji doktoruna gittim bakalım ne diyecek doktorum da civanım :) Bugün tomogrofi ve röntgen çekildi, Pazartesi belli olacak, hayırlısı. Öptüm canım sevgiler...

    YanıtlaSil

Canlarımın Güzel Düşünceleri...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...